Uitdagingen waren er in overvloed : Omgeven door water, beperkte ruimte om te manoeuvreren en strakke deadlines. De stellingbouwers van Hertel gingen ze graag aan.

Het onderhoud was opgedeeld in verschillende fases. Het eerste deel bestond uit het vervangen van een waterkoelingpomp. Hiervoor werd een 42 meter hoge stelling gebouwd in één van de spudpalen. Ook de enorme kraan had onderhoud nodig. Hiervoor lieten ze de travers en haak tot op de kade zakken zodat ook deze in de stellingen kon gezet worden om de kabels en schijven te vervangen. De derde opdracht bestond uit het verwijderen van een oude kooiladder en laswerken aan de nieuwe staircase die geïnstalleerd werd. Hiervoor werd de stelling ingepakt met sheeting waarbij het de bedoeling was om de werkmensen te beschermen tegen de weersinvloeden van buitenaf. De laatste opdracht bevatte verscheidene schilderwerken om de Innovation van de benodigde GeoSea kleuren en logo’s te voorzien. Na het nodige denkwerk werd er besloten langs de romp een verplaatsbare hangstelling met een breedte van 5 meter te monteren.  Een oplossing die veel flexibelere en kostenbesparend is in vergelijking met 1 grote stelling. Ook op het voordek en aan de zijkant van de kraan werden (hang-) stellingen gemonteerd voor de schilderwerken.

Project Engineer Mattias De Mulder van Geosea: ‘ Uiteraard moeten we steeds rekening houden met beperkte ruimte en het feit dat we op hoogte werken waarbij ook andere onderaannemers tegelijkertijd onderhoudswerken uitvoeren op het schip. We hechten veel belang aan het milieu en keken er dus streng op toe dat er bij de schilderwerken aan de romp geen verf in het water lekte. In samenspraak met Hertel kwamen we tot de oplossing om met behulp van krimpfolie en enkele magneten een gesloten ruimte te maken rond de stelling. Naast kwaliteit verwachten we ook flexibiliteit van onze partners. Elke dag het schip niet kan ingezet worden, lopen de kosten op. We willen de periode van onderhoud dus liefst zo kort mogelijk houden. Hertel heeft ons dan ook aangenaam verrast door hun snelle reactie en efficiënte timing.

Hertel heeft ons aangenaam verrast door hun snelle reactie en efficiënte timing

Dorothée Borremans, QHSE Engineer: ’Vorig jaar werd Hertel nog bekroond tot Subcontractor van het jaar dus we wisten dat we in Hertel een betrouwbare partner hadden gevonden. Vooral hun pro-actieve aanpak was voor ons een extra troef. Zo werd er bij de start van de werken een toolbox opgezet tussen Hertel en Geosea om de werkzaamheden te bespreken. We werken dan ook graag samen met partners die van aanpakken weten. We zijn van oordeel dat er duidelijke afspraken nodig zijn maar dat deze wel werkbaar moeten zijn. We hechten daarom veel belang aan het samenwerken met competente mensen, het gebruik van kwalitatief materiaal en goede communicatie. Zo hielden we elke ochtend een vergadering met alle subcontractors om te bespreken wie welke werken ging uitvoeren op welke locatie. De werkruimte is beperkt dus goede afspraken zijn cruciaal. Dit was meteen ook het moment om eventuele incidenten van de vorige dag te bespreken.’

Meteen na de onderhoudswerken ging de Innovation opnieuw aan de slagvoor het NordSee One project waar 40 kilometer voor de Duitse kust  een windturbinepark wordt opgebouwd.